AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločbe Vrhovnega sodišča

VSRS Sklep Cpg 3/2022 - predlog za izločitev višjih sodnikov - odklonitveni razlogi - dvom o nepristranskosti sodnika - objektivni test - nezadovoljstvo stranke z odločitv...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Civilno-gospodarski oddelek, gospodarski senat
DATUM ODLOČBE
16.2.2022
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSRS Sklep Cpg 3/2022
INTERNA OZNAKA
VS00054719
SENAT, SODNIK
dr. Dunja Jadek Pensa (preds.), Franc Seljak (poroč.), dr. Damjan Orož
INSTITUT VSRS
predlog za izločitev višjih sodnikov - odklonitveni razlogi - dvom o nepristranskosti sodnika - objektivni test - nezadovoljstvo stranke z odločitvijo v drugem sporu - pravno stališče sodnika v drugih sporih - zavrnitev predloga - zavrnitev pritožbe
PODROČJE VSRS
CIVILNO PROCESNO PRAVO
IZREK
Pritožba se zavrne in se izpodbijani sklep potrdi.
JEDRO
V primerih, ko obstajajo odklonitveni razlogi, je treba sodnika izločiti iz odločanja v konkretni zadevi in na ta način zagotoviti, da bo sojenje ustrezalo zahtevi po nepristranskosti. Gre za utemeljeno izjemo od siceršnjega pravila iz drugega odstavka 23. člena Ustave, ki vsakomur zagotavlja, da mu sodi sodnik, ki je izbran po pravilih, ki so vnaprej določena z zakonom in sodnim redom.

Pritožniki so izločitev višjih sodnikov utemeljevali s sprejetimi pravnimi stališči, ki so bila podlaga za sprejem odločitve v dosedanjih postopkih med istimi strankami, ki so po njihovem mnenju povezani. Tega očitka ni mogoče razumeti drugače, kot da se dvom v nepristranskost sodnika utemeljuje že s sprejetim pravnim stališčem v posameznih zadevah. Vendar ta okoliščina sama zase ne more biti podlaga za presojo, da je dvom v videz nepristranskosti sodnika objektivno utemeljen. Izoblikovanje pravnega stališča, potrebnega za sprejem odločitve sodnika v posameznih zadevah, je del izvrševanja sodniške funkcije. Razumevanje, da je objektivni dvom v nepristranskost sodnika utemeljen že zgolj s tem, bi bilo preširoko.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window