Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL sodba I Cp 102/2017 - najemna pogodba za poslovni prostor - sodna odpoved najemne pogodbe za poslovni prostor - aktivna legitimacija - razpolagalna pravica - začetek tek...

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
26.4.2017
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL sodba I Cp 102/2017
INTERNA OZNAKA (*)
VSL0087519
SENAT, SODNIK
Majda Irt (preds.), dr. Peter Rudolf (poroč.), Mojca Hribernik
INSTITUT VSRS
najemna pogodba za poslovni prostor - sodna odpoved najemne pogodbe za poslovni prostor - aktivna legitimacija - razpolagalna pravica - začetek teka odpovednega roka - izpraznitev in izročitev poslovnega prostora
PODROČJE VSRS
POGODBENO PRAVO
IZREK
I. Pritožbi se delno ugodi in se odločba sodišča prve stopnje v III. in V. točki izreka spremeni tako, da se v omenjenih točkah pravilno glasi: „III. Toženi stranki se odpoveduje najemna pogodba z dne 1. 4. 2015, pri čemer odpovedni rok izteče s potekom dne 30. 5. 2017.“ „V. Vsaka stranka nosi svoje stroške postopka na prvi stopnji.“ II. V preostalem se pritožba zavrne in se v izpodbijanem a nespremenjenem delu sodba sodišča prve stopnje potrdi. III. Pravdni stranki sami nosita svoje stroške tega pritožbenega postopka.
JEDRO
Najemodajalčev zahtevek za izpraznitev poslovnih prostorov iz 28. člena ZPSPP ni vezan na lastništvo, saj izhaja le iz obligacijsko-pravnega razmerja med najemodajalcem in najemnikom. Izjema obstaja le v primeru, če tožeča stranka razpolagalno pravico utemeljuje z „lastninsko pravico“, ki (nato) preneha. O čem takem pa v konkretnem primeru ni moč govoriti, saj se je tožnik (kot podlagi zahtevkom, ki jih je uveljavljal) ves čas skliceval zgolj na obstoj (medsebojnega) najemnega razmerja.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window