Navigacija

Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika za izvajanje Zakona o orožju

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 29-1189/2016, stran 4035 DATUM OBJAVE: 22.4.2016

VELJAVNOST: od 23.4.2016 / UPORABA: od 23.4.2016

RS 29-1189/2016

Verzija 1 / 1

Čistopis se uporablja od 23.4.2016 do nadaljnjega. Status čistopisa na današnji dan, 2.6.2020: AKTUALEN.

Uradni list RS, št. 29/16

Časovnica

Na današnji dan, 2.6.2020 je:

 • ČISTOPIS
 • AKTUALEN
 • UPORABA ČISTOPISA
 • OD 23.4.2016
  DO nadaljnjega
Prikaži čistopis, ki se uporablja na dan
Najdi
 •  
 • Vplivi
 • Čistopisi
rev
fwd
 
 

1189. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika za izvajanje Zakona o orožju

 
 
Na podlagi 3. točke četrtega odstavka 3. člena, prvega in tretjega odstavka 5. člena, desetega odstavka 11. člena, tretjega odstavka 25. člena, petega odstavka 37. člena, šestega odstavka 40. člena, sedmega odstavka 44. člena, petega odstavka 53. člena, četrtega odstavka 69. člena, petega odstavka 71.d člena in 79. člena Zakona o orožju (Uradni list RS, št. 23/05 – uradno prečiščeno besedilo in 85/09) izdaja ministrica za notranje zadeve
 

P R A V I L N I K 
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika za izvajanje Zakona o orožju

 

1. člen

 
V Pravilniku za izvajanje Zakona o orožju (Uradni list RS, št. 40/05, 82/07, 63/10 in 52/13) se 28. člen spremeni tako, da se glasi:
 

»28. člen

Onesposobitev orožja

 
Strelno orožje izgubi lastnost orožja (3. točka četrtega odstavka 3. člena zakona), če so vsi bistveni deli onesposobljenega strelnega orožja trajno neuporabni in taki, da na njih ni mogoča odstranitev, zamenjava ali prireditev, ki bi kakorkoli omogočila ponovno usposobitev tega orožja.
 
Strelno orožje se onesposobi v skladu s Prilogo I Izvedbene uredbe Komisije (EU) 2015/2403 z dne 15. decembra 2015 o določitvi skupnih smernic o standardih in tehnikah za onesposobitev, ki zagotavljajo nepreklicno neuporabnost onesposobljenega strelnega orožja (UL L št. 333 z dne 19. 12. 2015, str. 62; v nadaljnjem besedilu: Izvedbena uredba).
 
Ustrezne posege na orožju izvede trgovec iz 36. člena zakona, ki opravlja predelavo orožja iz 4. točke 35. člena zakona (v nadaljnjem besedilu: subjekt za onesposobitev orožja). Po opravljenem posegu komisija za ugotavljanje trajne onesposobljenosti orožja pri ministrstvu za notranje zadeve (v nadaljnjem besedilu: komisija), preveri, ali je bilo orožje onesposobljeno v skladu s tehničnimi specifikacijami iz Priloge I Izvedbene uredbe, ga označi v skladu s 5. členom in Prilogo II Izvedbene uredbe in izda potrdilo o onesposobitvi orožja. Potrdilo o onesposobitvi se izda s trajno veljavnostjo na obrazcu št. 18.
 
Če se onesposobljeno orožje da na trg, mu mora biti priloženo potrdilo o onesposobitvi.
 
Strelno in hladno orožje izgubi lastnosti orožja tudi, kadar na njem ni izveden poseben poseg, orožje pa je nerabno zaradi korozije, ki je v taki meri uničila orožje oziroma njegove funkcionalne dele, da ne delujejo več in jih z nobenim postopkom ni več mogoče usposobiti. Lastnik nerabnega orožja mora o nerabnosti pridobiti strokovno mnenje subjekta za onesposobitev orožja, zagotoviti preveritev komisije ter zanj pridobiti potrdilo o onesposobitvi, ki mu ga izda komisija na obrazcu št. 18. O najdbi nerabnega orožja, starejšega od 50 let, mora najditelj obvestiti najbližji muzej, ki na območju najdbe opravlja javno službo.
 
Onesposobljeno orožje se lahko vnese v Republiko Slovenijo ali iznese iz Republike Slovenije, če je označeno v skladu s Prilogo II Izvedbene uredbe. Če se onesposobljeno orožje vnese v Republiko Slovenijo iz države članice Evropske unije, mora biti orožju priloženo potrdilo o onesposobitvi iz Priloge III Izvedbene uredbe. Če se onesposobljeno orožje iznese iz Republike Slovenije, mora biti orožju priloženo potrdilo o onesposobitvi na obrazcu št. 18.
 
Kdor v državi, ki ni članica Evropske unije, nabavi onesposobljeno orožje, ga mora pri vnosu priglasiti organu, pristojnemu za mejno kontrolo, ki mu izda potrdilo iz drugega odstavka 43. člena tega pravilnika. Za onesposobljeno orožje, nabavljeno v državi, ki ni članica Evropske unije, mora lastnik v roku osmih dni po vnosu v Republiko Slovenijo vložiti vlogo za pridobitev potrdila o onesposobitvi. Lastnik orožja mora pridobiti strokovno mnenje subjekta za onesposobitev orožja, komisija pa mora preveriti ali je orožje onesposobljeno.
 
K vlogi za izdajo potrdila o onesposobitvi se priloži potrdilo o plačilu obrazca potrdila v skladu s predpisom, ki določa cene orožnih listin.
 
Ta pravilnik se ne uporablja za orožje, ki je bilo onesposobljeno pred 8. aprilom 2016, razen če se to orožje prenese v drugo državo članico Evropske unije ali da na trg.«.
 

2. člen

 
Za 28. členom se doda nov 28.a člen, ki se glasi:

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

 • Vpogled v 7 dokumentov
 • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
 • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window