Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

VSRS Sklep II DoR 213/2020 - dopuščena revizija - najemno razmerje - najem nepremičnine - nepremičnina v lasti občine - obrt - skupni podjem - nadaljevanje najema - bistvena kr...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE
28.8.2020
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSRS Sklep II DoR 213/2020
INTERNA OZNAKA
VS00038973
SENAT, SODNIK
mag. Rudi Štravs (preds.), Tomaž Pavčnik (poroč.), mag. Nina Betetto
INSTITUT VSRS
dopuščena revizija - najemno razmerje - najem nepremičnine - nepremičnina v lasti občine - obrt - skupni podjem - nadaljevanje najema - bistvena kršitev določb pravdnega postopka
PODROČJE VSRS
CIVILNO PROCESNO PRAVO - OBLIGACIJSKO PRAVO - USTAVNO PRAVO
IZREK
I. Revizija se dopusti glede naslednjih vprašanj:

- Ali je sodišče zmotno uporabilo materialno pravo s tem, ko ni upoštevalo, da dedič na podlagi 618. člena Obligacijskega zakonika nadaljuje najemno pogodbo, ki jo je sklenil njegov oče leta 1983?

- Ali je sodišče zagrešilo bistveno kršitev določb pravdnega postopka in zmotno uporabilo materialno pravo, s tem, ko je odločilo, da predlagatelju (toženi stranki) škoduje dejstvo, da je kot samostojni podjetnik že pred smrtjo očeta opravljal enako dejavnost kot njegov oče (to je kamnoseštvo) in zato po očetovi smrti ne more nadaljevati (še) očetove dejavnosti, ter pri tem spregledalo, da je šlo pri njunem poslovanju za institut skupnega podjema?

- Ali je materialno pravno napačna odločitev v izpodbijani sodbi, ker ni upoštevano, da je zaradi dejstva, da je tožena stranka po smrti njegovega očeta dejansko nadaljevala najemno razmerje še nadaljnjih devet let, nastala pravica tožene stranke do mirnega uživanja svojega premoženja v smislu 33. člena Ustave Republike Slovenije in 1. člena Protokola št. 1 EKČP?
JEDRO
Revizija je dopuščena glede vprašanj najema občinskega zemljišča za potrebe kamnoseške delavnice, po smrti očeta ter glede pravne varnosti z vidika pravice do premoženja. Predlagatelj je sin pokojnega kamnoseka, ki je v isti delavnici že za časa očetovega življenja opravljal svojo obrt.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window