AI Icon
  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-47/94 - Zakon o referendumu in o ljudski iniciativi (Ur. list RS, št. 15/94) (ZRLI), 9., 10. in 2. odst. 15. čl.

OPOMBA US RS
K obravnavani zadevi je bila s sklepom ustavnega sodišča z dne 5.5.1994 pridružena zadeva U-I-66/94 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-47/94
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US17315
GESLA
Referendum: predhodni, naknadni, razveljavitveni. Zakonodajna iniciativa. Ustavno pooblastilo za urejanje referenduma z zakonom. Ustavna pravica zahtevati razpis referenduma. Pravica sodelovati pri upravljanju javnih zadev. Omejevanje in uresničevanje ustavnih pravic. Pooblastilo državnega zbora za oceno jasnosti referendumskega vprašanja. Načelo enakosti pred zakonom. Pravica državljanov do neposrednega izvrševanja oblasti.
NAPADENI AKT
Zakon o referendumu in o ljudski iniciativi (Ur. list RS, št. 15/94) (ZRLI), 9., 10. in 2. odst. 15. čl.
OBJAVA
Ur. list RS, št. 13/95
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
1. Člen 9 Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi ni v neskladju z Ustavo. 2. Člen 10 istega zakona se razveljavi. 3. Drugi odstavek 15. člena istega zakona ni v skladu z Ustavo, kolikor proti odločitvi Državnega zbora, da referenduma ne razpiše, ne zagotavlja ustreznega sodnega varstva. Državni zbor mora ugotovljeno protiustavnost odpraviti v roku šestih mesecev od objave te odločbe v Uradnem listu.
EVIDENČNI STAVEK
1. Določba 90. člena Ustave ne zahteva, da Zakon o referendumu predvidi vse znane oblike referenduma (predhodni, naknadni, razveljavitveni). Ni v nasprotju z Ustavo ureditev, ki ne vsebuje določbe, da je referendum lahko tudi razveljavitveni. 2. Razveljavitev veljavnega zakona je možno doseči tudi po poti zakonodajne iniciative za sprejem zakona o razveljavitvi takega zakona in na to vezane zahteve za razpis predhodnega referenduma o predlogu takega zakona. V primeru pravočasne vložitve pobude po 13. členu ZRLI se zakonodajalec referendumu ne more izogniti tako, da bi že v prvi obravnavi predlog zakona zavrnil in s tem zakonodajni postopek končal (smiselna razlaga tretjega odstavka 17. člena ZRLI). 3. Ustava v 90. členu z določbo petega odstavka, da se referendum ureja z zakonom, ne daje pooblastila za omejevanje ustavne pravice zahtevati razpis referenduma, tako da bi bila glede določenih vrst zakonov ta pravica izvzeta, ker je v prvem odstavku 90. člena Ustava sama določila obseg te pravice z določbo, da se referendum lahko razpiše o (vseh) vprašanjih, ki se urejajo z zakonom. 4. Z omejitvijo pravice iz 90. člena Ustave se indirektno omejuje tudi ustavna pravica iz 44. člena Ustave (pravica sodelovati pri upravljanju javnih zadev posredno ali neposredno, torej tudi z referendumskim odločanjem). Tudi določba 44. člena Ustave, da se ta pravica uresničuje "v skladu z zakonom", ne daje zakonodajalcu pooblastila za njeno omejevanje (po drugem odstavku 15. člena Ustave), ampak le pooblastilo za urejanje načina njenega uresničevanja (po tretjem odstavku istega člena). 5. Zakon lahko v skladu z določbo tretjega odstavka 15. člena Ustave ustavno pravico omejuje le, kadar je to nujno zaradi varstva pravic drugih (v skladu z načelom sorazmernosti), in pa v primerih, ko to Ustava sama določa - s takoimenovanimi zakonskimi pridržki (s formulacijami "pod pogoji, ki jih določa zakon", "v primerih, ki jih določa zakon", "v mejah zakona", "omejiti z zakonom" ipd.). Kadar sta vsebina in obseg pravice določena že v Ustavi, pomeni ustavna formulacija, da se ta pravica uresničuje "v skladu z zakonom" ali da "se ureja z zakonom", le pooblastilo zakonodajalcu, da (v skladu z drugim odstavkom 15. člena Ustave) predpiše način uresničevanja pravice, ne pa tudi njenih omejitev. 6. V nasprotju z Ustavo je zakonska določba, ki pooblašča Državni zbor, da ocenjuje jasnost referendumskega vprašanja, ki pa obenem proti odločitvi Državnega zbora, da zaradi nejasnosti vprašanja, ki naj bo predmet referenduma, referenduma ne razpiše, ne omogoča ustreznega sodnega varstva. Sodno varstvo po drugem odstavku 157. člena Ustave (če za take primere sploh pride v poštev - to vprašanje je ostalo odprto) namreč v takih primerih ne pomeni učinkovitega in zato ustreznega varstva prizadete ustavne pravice.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window