AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-117/98 - Zakon o dopolnitvah Zakona o zasebnem varovanju in o obveznem organiziranju službe varovanja (Uradni list RS, št. 9/98)(ZZVO-B)

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svojo zadevo št. U-I-305/94 z dne 3. 4. 1997 (OdlUS VI,44). K obravnavani zadevi je bila s sklepom Ustavnega sodišča z dne 14. 5. 1998 pridružena zadeva št. U-I-158/98 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-117/98
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18946
GESLA
Zasebno varovanje. Načelo pravne in socialne država. Upravni organi, naloge. Državna uprava, javna pooblastila za opravljanje funkcij državne uprave. Javno pravna oseba.
NAPADENI AKT
Zakon o dopolnitvah Zakona o zasebnem varovanju in o obveznem organiziranju službe varovanja (Uradni list RS, št. 9/98)(ZZVO-B)
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Družba G7 Družba za varovanje d.o.o., Trzin
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
zavrnitev
IZREK
Pobudi za začetek postopka za oceno ustavnosti Zakona o dopolnitvah Zakona o zasebnem varovanju in o obveznem organiziranju službe varovanja se zavrneta.
EVIDENČNI STAVEK
Zakonodajalec je s strani Ustavnega sodišča razveljavljeno določbo Zakona o zasebnem varovanju in o obveznem organiziranju službe varovanja nadomestil z določbo, v kateri je jasno izrazil svoj namen, da prvotni Zbornici poklicih varnostnih služb Slovenije, ki se je na podlagi določb tega zakona reorganizirala v Zbornico Republike Slovenije za zasebno varovanje, podeli status javnopravne osebe s pooblastili in pristojnostmi, ki jih Zakon določa. Neutemeljeni so očitki pobudnikov, da je takšna ureditev v nasprotju z 2. členom in drugim odstavkom 121. člena Ustave. Zakonodajalec je jasno in določno izrazil svoj namen o tem, kdo naj izvršuje naloge Zbornice po določbah navedenega zakona. V polje proste presoje zakonodajalca pa sodi izbira, ali bo izvrševanje nalog Zbornice poveril osebi zasebnega prava ali pa bo ustanovil osebo javnega prava, ki bo izvrševala zakonske naloge. Če se zakonodajalec odloči za osebo javnega prava, potem lahko ta položaj da z zakonom tudi že obstoječi osebi zasebnega prava in ji določil pogoje za uskladitev njenih aktov in delovanja, lahko pa tudi na novo ustanovi javnopravno osebo, ki bo izvrševala z zakonom določene naloge.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window