Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba II Ips 494/97 - povrnitev negmotne škode - pravična denarna odškodnina kot pravni standard - individualizacija odškodnine - tarifiranje odškodnin - telesne bolečin...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE
23.12.1998
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba II Ips 494/97
INTERNA OZNAKA
VS04265
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
povrnitev negmotne škode - pravična denarna odškodnina kot pravni standard - individualizacija odškodnine - tarifiranje odškodnin - telesne bolečine - duševne bolečine zaradi zmanjšane življenjske aktivnosti - skaženost - strah
PODROČJE VSRS
ODŠKODNINSKO PRAVO
IZREK
Reviziji se delno ugodi in se sodba sodišča druge stopnje tako delno spremeni, da se poslej glede odškodnine za nepremoženjsko škodo glasi: Pritožbi se delno ugodi in se sodba sodišča prve stopnje tako delno spremeni, da je tožena stranka dolžna plačati tožniku, namesto 9,300.000,00 SIT z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 5.7.1996 dalje, na 7,300.000,00 SIT znižano odškodnino z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 5.7.1996 dalje do plačila v 15 dneh, da ne bo izvršbe. Višji tožbeni zahtevek od prisojenega se zavrne. V preostalem se pritožba tožene stranke zavrne kot neutemeljena in se v še izpodbijanem nespremenjenem in nerazveljavljenem delu potrdi sodba sodišča prve stopnje. Odločitev o pritožbenih stroških se pridrži za končno odločbo." V preostalem delu se revizija zavrne kot neutemeljena. Odločitev o tožnikovih revizijskih stroških se pridrži za končno odločbo.
JEDRO
Čeprav tožnik v reviziji na eni strani pravilno opredeljuje pomen procentualne ocene zmanjšanja življenjskih aktivnosti, ki je lahko eno od pomagal pri ugotavljanju obsega te oblike nepremoženjske škode, pa na drugi strani meni, da se ta ocena v sodni praksi odraža s prisojo določenih zneskov odškodnine za določene procente zmanjšanja življenjskih aktivnosti. Tako revizijsko stališče teži k tarifiranju odškodnin, torej prisoji enakih odškodnin za enake primere. Pravni standard pravične denarne odškodnine poleg ostalih meril zahteva tudi konkretizacijo in individualizacijo odškodnine, kar med drugim pomeni, da ni dveh enakih nepremoženjskih škod. Tarifiranje odškodnin bi bilo zato v nasprotju z načeli in merili iz 200. člena ZOR.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window