AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločbe Višjih sodišč

VSL sklep I Cp 1268/2010 - mejni spor – zadnja mirna posest – pravična ocena – javno dobro – stroški izvedenca – prekluzija – nepravdni postopek

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
30.6.2010
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL sklep I Cp 1268/2010
INTERNA OZNAKA (*)
VSL0053383
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
mejni spor – zadnja mirna posest – pravična ocena – javno dobro – stroški izvedenca – prekluzija – nepravdni postopek
PODROČJE VSRS
NEPRAVDNO PRAVO – STVARNO PRAVO
IZREK
1.) Pritožbi prve nasprotne udeleženke zoper sklep z dne 25.1.2010 se delno ugodi in se sklep v 1. točki izreka spremeni tako, da se izvedencu odmeri nagrada in nadomestilo za stroške v skupnem bruto znesku 1323,32 EUR, v 2. točki izreka pa se sklep spremeni tako, da znaša prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 79,40 EUR.

V ostalem se pritožba prve nasprotne udeleženke zavrne in se v nespremenjenem, a izpodbijanem delu potrdi sklep sodišča prve stopnje z dne 25.1.2010.

2.) Pritožbi prve nasprotne udeleženke zoper sklep z dne 10.12.2009 se delno ugodi in se sklep v 3. točki izreka spremeni tako, da znašajo skupni stroški postopka 1471,10 EUR, prva nasprotna udeleženka pa je dolžna povrniti predlagatelju 735,55 EUR.

V ostalem se pritožba prve nasprotne udeleženke in v celoti pritožba predlagatelja zavrneta in se v nespremenjenem, a izpodbijanem delu potrdi sklep sodišča prve stopnje z dne 10.12.2009.

3.) Prva nasprotna udeleženka krije sama svoje stroške pritožbenega postopka.
JEDRO
Pojem mirne posesti izključuje vse tiste situacije, ko enemu od lastnikov ni znano, na kakšen način drug lastnik mejnega zemljišča uporablja sporni prostor.

Na javnem dobrem je posest izključena, zato meje med javnim dobrim in zemljiščem v zasebni lasti ni mogoče urediti po zadnji mirni posesti. Na nepremičnini, ki je javno dobro, tudi ni mogoče pridobiti lastninske pravice s priposestvovanjem. Pri določitvi meje med javnim dobrim in zemljiščem, ki to ni, je zato potrebno upoštevati stanje v katastru.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window