Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba I Up 246/2011 - priznana subsidiarna zaščita – izrek odločbe - rok trajanja subsidiarne zaščite - resna škoda v smislu nečloveškega ravnanja

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Upravni oddelek
DATUM ODLOČBE
1.6.2011
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba I Up 246/2011
INTERNA OZNAKA
VS1013247
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
priznana subsidiarna zaščita – izrek odločbe - rok trajanja subsidiarne zaščite - resna škoda v smislu nečloveškega ravnanja
PODROČJE VSRS
PRAVO VIZUMOV, AZILA IN PRISELJEVANJA
IZREK
I. Pritožbi se delno ugodi, izpodbijana sodba se spremeni tako, da se glasi: v 1. točki izreka se za besedama „subsidiarne zaščite“ dodajo besede „za tri leta“ in se črta besedilo „prošnji tožnikov za priznanje statusa begunca pa se zavrneta“; 2. točka izreka se spremeni tako, da se glasi: „Z dnem pravnomočnosti te sodbe tožnikoma priznana subsidiarna zaščita velja kot dovoljenje za začasno prebivanje v Sloveniji, dokler traja ta zaščita.“ II. V preostalem delu se pritožba zavrne in se v tem delu potrdi izpodbijana sodba.
JEDRO
Rok trajanja subsidiarne zaščite mora biti določen v izreku sodbe sodišča prve stopnje, ki je o zadevi odločalo v sporu polne jurisdikcije. Zaradi enotnosti postopka priznanja mednarodne zaščite in ko gre za priznanje le enega od obeh statusov, v izreku sodbe ni treba hkrati navajati dveh, temveč le eno odločitev, in sicer v tem primeru o priznanju statusa subsidiarne zaščite. Priznana subsidiarna zaščita ne more začeti veljati kot dovoljenje za začasno prebivanje že z dnem vročitve izpodbijane sodbe, temveč z dnem njene pravnomočnosti, ko torej postane pravnomočna tudi odločitev sodišča prve stopnje o odpravi odločbe tožene stranke, ki je tožnikoma zavrnila prošnji za priznanje mednarodne zaščite.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window