AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VDS sodba Pdp 538/95 - disciplinski postopek - zastaranje - odstranitev delavca iz organizacije

SODIŠČE
Višje delovno in socialno sodišče
ODDELEK (*)
Oddelek za individualne in kolektivne delovne spore
DATUM ODLOČBE (*)
30.1.1997
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VDS sodba Pdp 538/95
INTERNA OZNAKA (*)
VDS00205
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
disciplinski postopek - zastaranje - odstranitev delavca iz organizacije
PODROČJE VSRS
DELOVNO PRAVO
IZREK
Pritožbi se delno ugodi in se na pritožbo ter po uradni dolžnosti izpodbijana sodba spremeni tako, da se: V 1. odstavku izreka izpodbijane sodbe doda besedilo "in se disciplinski postopek ustavi".

V 3. odstavku ne na koncu 2. vrstice doda besedilo "za čas od nezakonitega prenehanja delovnega razmerja do ponovnega nastopa dela." 4. odstavek se spremeni tako, da se zahtevek za razveljavitev sklepov o suspenzu z dne 13. 5. 1994 in 27. 7. 1994 zavrne.

5. odstavek se spremeni tako, da se glasi: "Tožena stranka je dolžna tožniku za čas suspenza od 13. 5. 1994 do prenehanja delovnega razmerja po sklepu pritožbene komisije z dne 30. 8. 1994 izplačati razliko med prejetim nadomestilom plače in polno plačo, ki bi jo prejel, če bi bil na delu v navedenem času, z zakonitimi zamudnimi obrestmi od vsakokratne razlike mesečno zapadlega zneska do plačila, v 8 dneh pod izvršbo." V preostalem se pritožba zavrne kot neutemeljena in se v nespremenjenem delu potrdi sodba sodišča prve stopnje.

 
JEDRO
Sodišče mora paziti po uradni dolžnosti na zastaralne roke za uvedbo in vodenje disciplinskega postopka. Pritožbeno sodišče mora ob reševanju pritožbe paziti na pravilno uporabo materialnega prava. Ker je ugotovilo, da je sodišče prve stopnje prezrlo, da so potekli roki za vodenje disciplinskega postopka, je odločitvi o razveljavitvi disciplinskih sklepov dodalo, da se postopek ustavi. V obrazložitvi pa je navedlo pravilno pravno podlago za tako odločitev. Sodišče v postopku, v katerem presoja zakonitost sklepov o odstranitvi delavca z dela ali organizacije (suspenz), ugotavlja ali so bili izpolnjeni pogoji za izdajo sklepa o začasni odstranitvi delavca in ali so bili sklepi izdani po predpisanem postopku. Napačna je odločitev sodišča prve stopnje, da je potrebno sklepe o odstranitvi delavca z dela razveljaviti iz razloga, ker je razveljavilo disciplinske sklepe. Sklepe o odstranitvi delavca je potrebno presojati posebej in so lahko zakoniti, vendar v primeru, ko sodišče disciplinske sklepe razveljavi, delavcu pripada razlika med prejetim nadomestilom plače za čas suspenza in polno plačo na podlagi določbe 98. člena ZDR.

 

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window