Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sklep II Ips 541/94 - pravni posel sklenjen zaradi grožnje, sile ali zvijače državnega organa oziroma predstavnika oblasti - časovna omejitev upravičenosti zahteve na de...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE
27.10.1994
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sklep II Ips 541/94
INTERNA OZNAKA
VS01316
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
pravni posel sklenjen zaradi grožnje, sile ali zvijače državnega organa oziroma predstavnika oblasti - časovna omejitev upravičenosti zahteve na denacionalizacijo - čas sklenitve spornega pravnega posla - čas veljavnosti predpisov na podlagi katerih je bil sklenjen pravni posel
PODROČJE VSRS
DENACIONALIZACIJA
IZREK
Reviziji se ugodi, sklep sodišča druge stopnje v prvem odstavku, sklep sodišča prve stopnje pa v II. točki izreka, se r a z v e l j a v i t a in zadeva vrne sodišču prve stopnje v novo sojenje.
JEDRO
Časovne omejitve, ki izhajajo iz 3. in 4. člena ZDen veljajo res tudi za 5. člen. Vendar pa se te omejitve ne nanašajo na akt podržavljenja (v tem primeru pogodbo), temveč na predpis, ki je bil podlaga takšnemu aktu. Zato za odločitev o zavrnitvi zahteve ne zadošča vedno le ugotovitev, da je bila pogodba sklenjena po sprejetju ustave leta 1963. Treba je še ugotoviti, ali je bila pogodba sklenjena na podlagi katerega od predpisov po 3. in 4. členu ZDen, in ali je ta predpis v času sklenitve pogodbe še veljal. Takšno razlago narekuje načelo enakosti pred zakonom.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window