Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba in sklep II Ips 497/97 - revizija - dovoljenost revizije - opredelitev vrednosti spornega predmeta v točkah - vrednost spornega predmeta ob združitvi pravd - pobotni ugovor...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE
17.12.1998
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba in sklep II Ips 497/97
INTERNA OZNAKA
VS04439
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
revizija - dovoljenost revizije - opredelitev vrednosti spornega predmeta v točkah - vrednost spornega predmeta ob združitvi pravd - pobotni ugovor v pritožbi - uporaba tuje stvari v svojo korist
PODROČJE VSRS
CIVILNO PROCESNO PRAVO - STVARNO PRAVO - OBLIGACIJSKO PRAVO
IZREK
1) Revizija zoper odločitev, da sodi stanovanjska hiša v L., Č., na parc.št..., vl.št..., k.o..., v skupno premoženje, da znaša delež tožeče stranke R. M. 1/4 in da je toženec tožnici dolžan izstaviti ustrezno zemljiškoknjižno listino za vpis njenega deleža v zemljiško knjigo (2. odstavek izreka drugostopne in 1. odstavek I. točke izreka prvostopne sodbe), s e z a v r ž e . 2) Revizija zoper odločitev o uporabnini za poslovni prostor v L. v znesku 19.500 DEM v tolarski vrednosti (2. odstavek izreka drugostopne in 1. odstavek II. točke izreka prvostopne sodbe), s e z a v r n e kot neutemeljena.
JEDRO
Vrednosti iz tožbenega zahtevka na plačilo uporabnine, ki je denarni zahtevek obligacijskopravne narave, kljub poznejši združitvi v en postopek, ni mogoče šteti tudi za določitev vrednosti spornega predmeta za stvarnopravni zahtevek na ugotovitev deleža na skupnem premoženju (2. odstavek 37. člena ZPP). Toženec je v pritožbi navajal vrsto podatkov, ki naj bi določali uveljavljeni standard investicijskega vzdrževanja v razmerju do najemnine. Vendar pa revizijsko sodišče ugotavlja, da so ti podatki pomembni le za razmerje med lastnikom in tretjimi osebami oziroma med lastnikom in državo, ki te stroške upošteva kot odbitne postavke pri davčnih obveznostih. Kar pa zadeva razmerje med solastnikoma, pa je treba upoštevati dogovor med njima. Če tega ni, je treba ravnati v skladu z Zakonom o temeljnih lastninskopravnih razmerjih, ki ureja tudi razmerja med solastniki (zlasti 15. člen).

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window