Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Upravnega sodišča

UPRS sodba I U 146/2015, enako tudi I U 94/2015... - prevzem - usklajeno delovanje - doseganje prevzemnega praga - uporaba prevzemne zakonodaje - časovni trenutek za presojo izpolnjevanja meril pri dr...

ODDELEK
Upravni oddelek
DATUM ODLOČBE
15.3.2016
OPRAVILNA ŠTEVILKA
UPRS sodba I U 146/2015, enako tudi I U 94/2015, I U 97/2015, I U 144/2015, I U 75/2015
INTERNA OZNAKA
UL0012119
SENAT, SODNIK
mag. Mira Dobravec Jalen (preds.), mag. Miriam Temlin Krivic (poroč.), Petra Hočevar
INSTITUT VSRS
prevzem - usklajeno delovanje - doseganje prevzemnega praga - uporaba prevzemne zakonodaje - časovni trenutek za presojo izpolnjevanja meril pri družbi za uporabo ZPre-1 - področje uporabe ZPre-1 - univerzalno pravno nasledstvo - delitev kapitalske družbe - senatno odločanje po ZTFI
PODROČJE VSRS
PREVZEMI
IZREK
I. Tožbi se ugodi, odločba Agencije za trg vrednostnih papirjev št. 0600-15/2014-113 z dne 31. 12. 2014 se odpravi in se zadeva vrne istemu organu v nov postopek.

II. Tožena stranka je dolžna povrniti tožeči stranki stroške postopka v višini 15,00 EUR v 15 dneh od vročitve sodbe, v primeru zamude z zakonskimi zamudnimi obrestmi.
JEDRO
Relevantno je stanje na zadnji dan leta pred letom, ko bi oseba ali osebe, ki delujejo usklajeno, morale v skladu z zakonom dati prevzemno ponudbo.

Kolikor je leto 2013 pomembno za presojo uporabe zakona (kot izhaja iz izpodbijane odločbe je do povečanja deležev glasovalnih pravic družb A., B. in C., ki pomeni obveznost dati prevzemno ponudbo glede na tretji odstavek 4. člena ZPre-1, prišlo v letu 2013), je ob upoštevanju določbe 2. alineje drugega odstavka 4. člena ZPre-1 relevanten za presojo števila delničarjev ciljne družbe zadnji dan leta pred letom 2013, torej 31. 12. 2012.

Univerzalnega pravnega nasledstva družb, ustanovljenih v postopku delitve, glede števila delničarjev družbe, niti ZGD-1 niti ZPre-1 ne določata. Značilnost delitve, ki je poudarjena v določbi šestega odstavka 623. člena ZGD-1 je, da pridobijo imetniki deležev prenosne družbe (kot odplačilo za preneseno premoženje prenosne družbe) udeležbo v kapitalskih družbah, prejemnicah tega premoženja. Imetniki deležev prenosne družbe praviloma dobijo še deleže novih oz. prevzemnih družb, vendar ni nujno, da je število delničarjev prenosne družbe enako kot v novi družbi. Delitev lahko ne ohranja kapitalskih razmerij iz prenosne družbe (glej drugi odstavek 630. člena in 633. člena ZGD-1), zato sklepanje o univerzalnem pravnem nasledstvu v zvezi s številom delničarjev v določbah ZGD-1 nima podlage. Toženka zato tudi ni mogla načela univerzalnega pravnega nasledstva uporabiti v zvezi s 1. alinejo drugega odstavka 4. člena ZPre-1, tako da je štela za presojo izpolnjevanja meril za ciljno družbo relevantno število delničarjev prenosne družbe G. na dan 31. 12. 2012.

Tudi v situacijah, ko obstoječa družba že v začetku leta doseže število delničarjev 250, se bo zanjo upošteval kot trenutek izpolnjevanja meril zadnji dan v letu (pa ne gre za novoustanovljeno družbo, ki bi imela že ob nastanku najmanj 250 delničarjev) ter tudi v takem primeru lahko že v istem letu pride do situacije doseganja oziroma preseganja prevzemnega praga – v smislu tretjega odstavka 4. člena Zpre-1.

Ureditev senatnega odločanja po ZTFI je v skladu z ureditvijo po ZUP, ki v tretjem odstavku 207. člena predpisuje, da kadar odloča o zadevi kolegijski organ, sme odločati, če je navzočih več kot polovica njegovih članov, odločbo pa sprejme z večino glasov navzočih članov, če ni z zakonom, podzakonskim predpisom, odlokom samoupravne lokalne skupnosti, splošnim aktom za izvrševanje javnih pooblastil ali na podlagi ustave ali zakona sprejetim poslovnikom določena posebna večina. Ker v obravnavanem primeru z zakonom ni določeno drugače (veljavno odločanje senata ob navzočnosti večine članov – 499a. člen), odločitev pa so sprejeli štirje člani od skupno pet članov sveta (475. člen ZTFI), je bila pri odločanju toženke upoštevana veljavna ureditev.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window