AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek BETA

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

Up-1372/20 - Ustavna pritožba zoper sodbo Višjega sodišča v Ljubljani št. II Cp 2301/2019 z dne 12. 2. 2020

OPOMBA US RS
¤
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-1372/20
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US33756
GESLA
1.5.51.2.6 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku odločanja o ustavni pritožbi - Zavrnitev ustavne pritožbe. 1.5.51.1.11 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Odločitev o stroških. 5.3.16 - Temeljne pravice - Državljanske in politične pravice - Pravica do odškodnine za škodo, povzročeno s strani države (26). 1.5.5.2 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Ločena mnenja članov - Odklonilna mnenja.
NAPADENI AKT
Ustavna pritožba zoper sodbo Višjega sodišča v Ljubljani št. II Cp 2301/2019 z dne 12. 2. 2020
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Bojan Vogrinčič, Koper in drugi
VRSTA AKTA
posamični akt
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
zavrnitev druge rešitve
IZREK
Ustavna pritožba zoper sodbo Višjega sodišča v Ljubljani št. II Cp 2301/2019 z dne 12. 2. 2020 se zavrne.   Pritožniki sami nosijo svoje stroške postopka z ustavno pritožbo.
EVIDENČNI STAVEK
Iz pravice do povračila škode po 26. členu Ustave izhaja splošna prepoved izvrševanja oblasti na protipraven način, in sicer ne glede na to, katera veja oblasti je škodo povzročila. Vendar pa je ustavnost in zakonitost delovanja nosilcev oblasti praviloma mogoče zahtevati v ustreznih postopkih, ki so primarno pravno varstvo. Šele če ta sistem varstva v posameznem primeru ne omogoča pravnega varstva, sledi odškodninska odgovornost države kot sekundarno pravno varstvo.   Stališče Višjega sodišča, da morajo pritožniki na utemeljenost odškodninskega zahtevka zoper državo najprej izkoristiti pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti Uredbe o državnem prostorskem načrtu za celovito prostorsko ureditev pristanišča za mednarodni promet v Kopru, je glede na sekundarno naravo odškodninske odgovornosti države za protipravno oblastno ravnanje pravilno.    Obrazložitev Višjega sodišča, da imajo pritožniki v okviru pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti Uredbe o državnem prostorskem načrtu za celovito prostorsko ureditev pristanišča za mednarodni promet v Kopru tudi možnosti za uspeh, je glede na potek zakonsko določenega roka za vložitev pobude sicer napačna, vendar kot takšna ne pomeni kršitve nobene ustavne pravice. Vprašanje izpolnjevanja roka kot procesne predpostavke je namreč v domeni strank.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window