Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Upravnega sodišča

UPRS Sklep I U 856/2018-25 - molk organa - umik tožbe - ustavitev postopka - neprofitna najemnina - procesne predpostavke - pravni interes

ODDELEK
Upravni oddelek
DATUM ODLOČBE
3.7.2018 0:00:00
OPRAVILNA ŠTEVILKA
UPRS Sklep I U 856/2018-25
INTERNA OZNAKA
UP00014803
SENAT, SODNIK
Zdenka Štucin (preds.), mag. Mojca Muha (poroč.), mag. Marjanca Faganel
INSTITUT VSRS
molk organa - umik tožbe - ustavitev postopka - neprofitna najemnina - procesne predpostavke - pravni interes
PODROČJE VSRS
STANOVANJSKO PRAVO - UPRAVNI SPOR
IZREK
I. Postopek po tožbi zaradi molka prvotožene stranke in drugotožene stranke se ustavi. II. Tožba zoper odločbo JSS MOL št. 3653-2362/2017-18 3217 z dne 18. 12. 2017 v zvezi z odločbo MOL št. 3523-26/2017-28 z dne 12. 3. 2018 se zavrže. III. Vsaka stranka trpi svoje stroške postopka.
JEDRO
Tožnica svoj pravni interes zatrjuje, ko trdi, da skladno z najemno pogodbo živi v nepremičnini s svojimi otroki, najemnik pa da tam ne živi več, sama pa da tudi plačuje najemnino, zato bi dvig le-te prizadel ravno njen pravni interes, saj da ima nizke osebne dohodke. Upoštevaje spoznanja pravne doktrine o tem, kaj pravni interes je in kaj pravni interes ni, sodišče glede na te tožničine trditve sodi, da dejansko tožnica ne zatrjuje prizadetosti svojega pravnega interesa, temveč prizadetost svojih dejanskih in ekonomskih koristi. Po navedbah tožbe namreč tožnica kot uporabnica po najemni pogodbi živi v stanovanju, ki ga najema nekdo drug, s komer je tožnica še vedno poročena, ne živi pa več s to osebo, pri čemer sama plačuje najemnino za to stanovanje, zato ima interes, da se le-ta ne poviša. Če bi sodišče tožničini izpodbojni tožbi ugodilo, to tožničinega pravnega položaja v ničemer ne bi spremenilo, saj bi še naprej bila zgolj uporabnica, ne pa najemnica sporne nepremičnine, in še vedno bi (ali pa ne) najemnino zanjo plačevala po svoji lastni presoji, ne pa ker bi bila k temu pravnoformalno zavezana.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window