AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba II Ips 30/95 - odgovornost pri nesreči, ki jo povzročijo premikajoča se vozila - krivda - oprostitev odgovornosti - povrnitev negmotne škode - denarna odškodnina

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE
12.12.1996
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba II Ips 30/95
INTERNA OZNAKA
VS02658
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
odgovornost pri nesreči, ki jo povzročijo premikajoča se vozila - krivda - oprostitev odgovornosti - povrnitev negmotne škode - denarna odškodnina
PODROČJE VSRS
ODŠKODNINSKO PRAVO
IZREK
Revizija se zavrne kot neutemeljena.
JEDRO
Avtomobilist je prost odgovornosti, če dokaže, da je škoda nastala izključno zaradi dejanja oškodovanca (ali koga tretjega), ki ga ni mogel pričakovati in se njegovim posledicam ne izogniti ali jih odstraniti (2. odstavek 177. člena ZOR). Pešec na prehodu za pešce v naselju seveda ni nepričakovan. Četudi gre za pešca, ki je stopil na prehod za pešce izza ovire (npr. avtobusa), pa nikakor ni mogoče šteti, da se avtomobilist ne bi mogel izogniti trčenju vanj v prometni situaciji, kakršna je bila v izpodbijani sodbi ugotovljena - namreč v situaciji, ko bi (pri ugotovljeni toženčevi reakciji na tožnico - zaviranju) toženec uspel preprečiti trčenje, če bi vozil s hitrostjo, ki bi bila manjša kot 47 km/h, dejansko pa je vozil s hitrostjo okrog 57 km/h, čeprav je bila hitrost tam omejena na 40 km/h.

Avtomobilist je delno prost odgovornosti, če dokaže, da je oškodovanec deloma kriv za škodo (3. odstavek 177. člena ZOR) oziroma je (v primeru oškodovanca, ki ni krivdno sposoben) k nastanku škode s svojim ravnanjem delno prispeval. Revizijsko sodišče se v celoti strinja s presojo sodišč prve in druge stopnje, da tožnica ni niti delno zakrivila škodnega dogodka oziroma prispevala k temu, da je do njega prišlo - ko je v izpodbijani sodbi ugotovljeno: da je tožnica pred prečkanjem cestišča preverila, ali je to varno; da izza avtobusa ni stekla, ampak je šla normalno hitro; in da je bilo cestišče dobro pregledno. V breme toženca gre poleg dobre preglednosti ceste tudi ugotovljena ustrezna prometna signalizacija (opozorila na obstoj prehoda za pešce in na omejitev hitrosti) in to, da mu je bila cesta dosti dobro znana.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window