Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Upravnega sodišča

UPRS sodba I U 1766/2012 - mednarodna zaščita - pospešeni postopek - očitno neutemeljena prošnja - nepopolno ugotovljeno dejansko stanje

ODDELEK
Upravni oddelek
DATUM ODLOČBE
24.12.2012
OPRAVILNA ŠTEVILKA
UPRS sodba I U 1766/2012
INTERNA OZNAKA
UL0012529
SENAT, SODNIK
dr. Boštjan Zalar
INSTITUT VSRS
mednarodna zaščita - pospešeni postopek - očitno neutemeljena prošnja - nepopolno ugotovljeno dejansko stanje
PODROČJE VSRS
PRAVO VIZUMOV, AZILA IN PRISELJEVANJA - UPRAVNI POSTOPEK
IZREK
Tožbi se ugodi in se izpodbijana odločba št. 2142-170/2007/20(1312-07) z dne 26. 10. 2012 odpravi in se zadeva vrne toženi stranki v ponoven postopek.
JEDRO
Tožena stranka je iz nepojasnjenega razloga v dokazno oceno vključila samo nekatere izjave tožnika, ki bi bile sicer lahko same po sebi nezadostne z vidika standardov za utemeljenost zahtevka (»arguable claim«), tako da bi tožena stranka lahko prošnjo obravnavala v pospešenem postopku glede na standard »očitnosti« glede neutemeljenosti prošnje po ustavno-pravni praksi Ustavnega sodišča. Vendar pa te izjave tožnika, ki jih je tožena stranka povzela v izpodbijani akt, v povezavi z konkretnejšim opisom dogodkov v zvezi z tožnikovim obravnavanjem v Avstriji in na Nizozemskem, njegovo pojasnitvijo, zakaj naj bi se mu maščevali sorodniki ubitih v vojni, kakšno vlogo in kje jo je opravljal v vojni, zlasti pri dogodku eksplozije granate v Tuzli in obleganjem Vukovarja, kakšne rane je dobil med vojno in kaj se mu je zgodilo v taborišču, ter v zvezi s postopkom v Haagu, ki jih tožena stranka ni povzela v obrazložitev in dokazno oceno, vzbujajo prevelik dvom v pravilnost ugotovitve dejanskega stanja s strani tožene stranke, da bi sodišče lahko potrdilo izpodbijano odločbo. Tako voden postopek, ko tožena stranka ni v dokazno oceno vključila vseh dejstev, ki so pomembna za zakonito in pravilno odločbo, in je tožnik posledično imel v pomembnem delu dejstev, ki jih je predložil, zgolj navidezno možnost, da se izrazi o ključnih dejstvih za izdajo odločbe, so pripeljale do tega, da je tožena stranka tudi kršila ustavno-pravni standard glede tega, kdaj tožena stranka lahko odloči v pospešenem postopku in kdaj ne.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window