Navigacija

Navodilo za reševanje pritožb

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 103-4346/2000, stran 10944 DATUM OBJAVE: 14.11.2000

RS 103-4346/2000

 
 

4346. Navodilo za reševanje pritožb

 
 
Na podlagi 28. člena zakona o policiji (Uradni list RS, št. 49/98) izdaja minister za notranje zadeve
 

N A V O D I L O
za reševanje pritožb

 

1. člen

 
Navodilo ureja način in postopek reševanja pritožbe posameznika (v nadaljevanju: pritožnik), ki se nanaša na kršitev njegovih pravic ali svoboščin, storjeno s policistovim dejanjem ali opustitvijo dejanja.
 

1. Način reševanja pritožb

 

2. člen

 
Pritožbo preverjajo policisti pristojne službe (v nadaljevanju: pooblaščenci) policijske uprave (v nadaljevanju: PU) in generalne policijske uprave (v nadaljevanju: GPU).
 
Pooblaščenci GPU preverjajo pritožbo zoper direktorje PU in policiste, zaposlene v organizacijskih enotah GPU.
 
Predstavnik javnosti in predstavnik sindikata sodelujeta pri reševanju pritožbe v senatu, ki šteje tri člane. Predsednik senata GPU je generalni direktor policije, predsednik senata PU pa je direktor PU. Predsednik senata pri reševanju posamezne zadeve je, na podlagi pooblastila generalnega direktorja policije ali direktorja PU, lahko tudi drug delavec policije.
 
Predstavnike javnosti, ki sodelujejo pri reševanju pritožb na ravni PU, imenuje in razrešuje direktor PU na predlog lokalnih skupnosti z območja te PU, predstavnike sindikata pa imenuje in razrešuje na predlog Policijskega sindikata Slovenije.
 
Predstavnike javnosti, ki sodelujejo pri reševanju pritožb na ravni GPU, imenuje in razrešuje generalni direktor policije na predlog društev strokovne javnosti, predstavnike sindikata pa imenuje in razrešuje na predlog Policijskega sindikata Slovenije.
 
Število predstavnikov javnosti in sindikata na območju PU ali GPU je odvisno od števila obravnavanih pritožb.
 

3. člen

 
Direktor PU oziroma generalni direktor policije lahko, na predlog pristojne službe PU oziroma GPU, za preverjanje posamezne pritožbe pooblasti tudi drugega usposobljenega policista, ki ima v postopku za reševanje pritožbe enaka pooblastila kot pooblaščenci.
 
Direktor PU oziroma generalni direktor policije lahko, na predlog pristojne službe PU oziroma GPU, za preverjanje posamezne pritožbe pooblaščencu, ki vodi postopek za preverjanje pritožbe, določi v pomoč potrebno število policistov. Med preverjanjem pritožbe policisti delajo pod vodstvom pooblaščenca.
 
Pritožbe ne sme preverjati pooblaščenec, ki je neposredno povezan s policistom, spornim dejanjem ali opustitvijo dejanja, ali pritožnikom.
 
Pooblaščenec mora predlagati svojo izločitev, če za to obstajajo razlogi, na podlagi katerih je mogoče dvomiti v nepristranskost.
 
Zaradi pristranskosti lahko izločitev predlagata tudi policist ali pritožnik.
 
O izločitvi odloči direktor PU ali generalni direktor policije.
 

2. Postopek za reševanje pritožbe

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window