Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL Sklep II Cp 1272/2018 - povrnitev pravdnih stroškov - povrnitev pravdnih stroškov pri umiku tožbe - umik tožbe - umik tožbe po izpolnitvi zahtevka

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
29.10.2018
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL Sklep II Cp 1272/2018
INTERNA OZNAKA (*)
VSL00016428
SENAT, SODNIK
Barbka Močivnik Škedelj
INSTITUT VSRS
povrnitev pravdnih stroškov - povrnitev pravdnih stroškov pri umiku tožbe - umik tožbe - umik tožbe po izpolnitvi zahtevka
PODROČJE VSRS
CIVILNO PROCESNO PRAVO
IZREK
I. Pritožbi se ugodi in se izpodbijani sklep sodišča prve stopnje spremeni tako, da glasi: „Predlog tožeče stranke za povračilo pravdnih stroškov zaradi umika tožbe se zavrne.“ II. Tožeča stranka mora v roku 15 dni od prejema tega sklepa povrniti toženi stranki stroške pritožbenega postopka v višini 91,00 EUR, v primeru zamude z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki teko od prvega dne po preteku izpolnitvenega roka do plačila.
JEDRO
Tožeča stranka, ki umakne tožbo, je tista, ki mora povrniti nasprotni stranki pravdne stroške, kar velja tudi za primer, če so zaradi neplačane takse za tožbo izpolnjeni pogoji za izdajo sklepa na podlagi domneve umika tožbe, kot jo določa tretji odstavek 105.a člena ZPP. Ne glede na to, da sodišče o umiku tožbe ni odločalo na podlagi tretjega odstavka 105.a člena ZPP, pač pa je postopek ustavilo na podlagi tožnikove izjave o umiku tožbe, je njegova odločitev napačna. Trditveno in dokazno breme, da je bila tožba umaknjena takoj po izpolnitvi zahtevka, je namreč na tožeči stranki, ki zahteva stroške, saj v nasprotnem primeru – ob golem umiku tožbe – do povračila pravdnih stroškov ni upravičena.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window