AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

Up-241/96 - Sodba Vrhovnega sodišča št. VIII Ips-34/95 z dne 19.12.1995, odločba Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani št. Psp 44/94...

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svoji zadevi št. U-I-89/93 z dne 20. 1. 1994 (OdlUS III,7), št. Up-89/94 z dne 12. 3. 1998.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-241/96
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US18964
GESLA
Vojaške pokojnine, akontacija. Pokojninsko in invalidsko zavarovanje, pravica, urejanje pravic. Načelo enakosti pred zakonom. Pravica do socialne varnosti. Enako varstvo pravic. Ustavno sodišče, odločitev o sporni pravici ali svoboščini o postopku o ustavni pritožbi.
NAPADENI AKT
Sodba Vrhovnega sodišča št. VIII Ips-34/95 z dne 19.12.1995, odločba Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani št. Psp 44/94 z dne 21.7.1994, odločba Sodišča združenega dela pokojninskega in invalidskega zavarovanja v Republiki Sloveniji št. Sp 265/93 z dne 6.10.1994, odločba strokovne službe na sedežu Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije št. V- 9875031 z dne 30.6.1993 in odločba območne delovne enote Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije Ljubljana št. V- 9875031 z dne 16.4.1993
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Sodba Vrhovnega sodišča, odločba Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani, odločba Sodišča združenega dela pokojninskega in invalidskega zavarovanja v Republiki Sloveniji, odločba strokovne službe na sedežu Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije in odločba območne delovne enote Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije Ljubljana se razveljavijo. B. M. je upravičen do akontacije vojaške pokojnine po Odloku o izplačevanju akontacij vojaških pokojnin. To odločbo izvrši Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije tako, da odmeri in izplačuje B. M. akontacijo pokojnine.
EVIDENČNI STAVEK
Člen 2. Odloka o izplačevanju akontacij vojaških pokojnin predstavlja posebno ugodnost za določene vojaške osebe, ki so v svoji skupnosti vojaških zavarovancev uveljavile pravico do pokojnine oziroma so izpolnile pogoje za priznanje pravice do pokojnine po 25.6.1991 (OdlUS III,7). Ugodnosti, ki jih daje Odlok, je treba razlagati široko in v skladu z načelom enakosti pred zakonom tako, da veljajo enako za vse posameznike, katerih dejanski in pravni položaj je enak oziroma primerljiv. To toliko bolj, ker gre v primeru pokojnine za zagotavljanje ene temeljnih ustavnih pravic - pravice do socialne varnosti iz 50. člena Ustave (Odloča US št. Up-89/94 z dne 12.3.1998). V primeru pritožnika kot invalidskega upokojenca le ustrezno široka razlaga Odloka zagotavlja njegov enak položaj z drugimi vojaškimi zavarovanci, ki so bili pri priznanju pravice do akontacije vojaške pokojnine v primerljivem dejanskem in pravnem položaju (starostni upokojenci). Tudi pri vojaških zavarovancih je bistveni pogoj za priznanje pravice do vojaške invalidske pokojnine ugotovitev o trajni nezmožnosti za aktivno vojaško službo kot posledici bolezni ali poškodb. Šteti je torej, da je pritožnik zadostil z Odlokom določenemu pogoju - "izpolnitev pogojev za priznanje pravice do pokojnine" - tudi, kolikor je bila do 18.10.1991 po pristojnem organu ugotovljena njegova trajna nesposobnost za aktivno vojaško službo. V tem smislu je treba razumeti tudi uporabo predpisov o pokojninskem in invalidskem zavarovanju vojaških zavarovancev.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window