Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-77/93 - Zakon o lastninskem preoblikovanju podjetij (Ur. list RS, št. 55/92) (ZLPP), 1. in 2. odst. 5. čl.

OPOMBA US RS
K obravnavani zadevi so bile s sklepom ustavnega sodišča pridružene zadeve št. U-I-106/93 dne 20.5.1993, št. U-I-134/94 dne 30.6.1994, št. U-I-143/94 dne 14.7.1994, št. U-I-207/93 dne 8.12.1994 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja. V obrazložitvi se ustavno sodišče sklicuje na zadevo št. U-I- 176/94 z dne 5.10.1995 (OdlUS IV,2).
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-77/93
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US17456
GESLA
Lastninsko preoblikovanje podjetij. Načelo sorazmernosti. Podržavljenje kmetijskih zemljišč lastninsko preoblikovanih podjetij. Režim nepremičnin na območju narodnega parka. Ekološka funkcija lastnine. Interpretativna odločba ustavnega sodišča. Poseben sklep o zavrnitvi začasne odredbe. Pravna praznina. Ocena skladnosti zakona z mednarodno pogodbo. Uporaba mednarodne pogodbe o mednacionalni zakonodaji. Odklonilno ločeno mnenje ustavnega sodnika Pritrdilno ločeno mnenje ustavnega sodnika.
NAPADENI AKT
Zakon o lastninskem preoblikovanju podjetij (Ur. list RS, št. 55/92) (ZLPP), 1. in 2. odst. 5. čl.
OBJAVA
Ur. list RS, št. 43/95
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Lek, tovarna farmacevtskih in kemičnih izdelkov, d.d., Ljubljana
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
1. Določbe prvega odstavka 5. člena Zakona o lastninskem preoblikovanju podjetij v nadaljevanju: ZLPP niso v neskladju z Ustavo. 2. Določba drugega odstavka 5. člena ZLPP ni v neskladju z Ustavo, kolikor se razume tako, da je Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije dolžan v skladu z zakonskimi pogoji in v skladu z razlogi, navedenimi v obrazložitvi te odločbe, skleniti z dosedanjimi upravljalci kmetijskih zemljišč zakupne pogodbe ali jim podeliti koncesije za kmetijska zemljišča in gozdove, ki so na podlagi ZLPP postali državna lastnina. 3. ZLPP ni v skladu z Ustavo, kolikor ne ureja časa trajanja prehodnega obdobja do sklenitve zakupnih pogodb oziroma do podelitve koncesij ter načina reševanja sporov v zvezi s tem. 4. ZLPP ni v skladu z Ustavo, kolikor ne določa načina in postopkov za določitev odškodnine zaradi zmanjšanja vrednosti vlog tujih vlagateljev v podjetja, kadar in kolikor je država k temu zavezana z mednarodnimi pogodbami. 5. Državni zbor je dolžan ugotovljene neskladnosti z Ustavo odpraviti do 31.12.1995.
EVIDENČNI STAVEK
1. Določba prvega odstavka 5. člena ZLPP, po kateri postanejo kmetijska zemljišča podjetij, ki se lastninsko preoblikujejo po navedenem zakonu, last države oziroma občin, pomeni poseg v določene ustavno varovane položaje teh podjetij, ki so uporabljala ta kmetijska zemljišča kot sredstva v družbeni lastnini. Vendar je tak poseg v skladu z načelom sorazmernosti, primeren in potreben za dosego legitimnih ciljev zakonodajalca in za zavarovanje javnih koristi in je zato skladen z Ustavo. 2. Določba prvega odstavka 5. člena ZLPP, ki določa, da morajo podjetja, ki opravljajo turistično dejavnost, pred ugotovitvijo družbenega kapitala izločiti iz svojih sredstev vrednost nepremičnin, ki se nahajajo na območju Triglavskega narodnega parka in se te nepremičnine lastninijo v skladu s posebnim zakonom, ni v neskladju z Ustavo. V tem primeru zakonodajalec ni posegel v premoženje podjetij, ampak te nepremičnine še naprej ostanejo kot družbena lastnina sestavni del sredstev podjetja in čakajo na lastninjenje tega dela podjetja po posebnem zakonu. Poseben pravni režim nepremičnin, ki se nahajajo v območjih, z zakonom določenih kot narodni park, je utemeljen z ekološko funkcijo lastnine (67. člen Ustave). 3. Določba drugega odstavka 5. člena ZLPP je v skladu z Ustavo samo, kolikor se razlaga tako, da v okviru zakonske ureditve uporabe in izkoriščanja kmetijskih zemljišč, prizadetim podjetjem zagotavlja vzpostavitev zakupnega ali koncesijskega razmerja in s tem nadaljnje gospodarjenje z zemljišči, ki so na podlagi ZLPP postala državna lastnina. 4. ZLPP ni v skladu z Ustavo, kolikor ne ureja časa trajanja prehodnega obdobja do sklenitve zakupnih pogodb oziroma do podelitve koncesij ter načina reševanja sporov v zvezi s tem. 5. ZLPP ni v skladu z Ustavo, kolikor ne določa načina in postopkov za določitev odškodnine zaradi zmanjšanja vrednosti vlog tujih vlagateljev v podjetja, kadar in kolikor je država k temu zavezana z mednarodnimi pogodbami. Slovenijo obvezujejo mednarodne pogodbe, ki jih je sprejela in ratificirala ali prevzela. Take mednarodne pogodbe se na podlagi 8. člena Ustave uporabljajo neposredno, vendar razlogi pravne varnosti narekujejo, da se v zakonodaji operacionalizirajo obveznosti, ki jih je država s temi pogodbami prevzela.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window