AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-23/93 - Zakon o denacionalizaciji (Uradni list RS, št. 27/91 in 31/93) (ZDen), posamezne določbe Zakon o državljanstvu FLRJ (Uradni list DFJ, ...

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svoje zadeve št. U-I-6/93 z dne 1.4.1994 (OdlUS III,33), št. U- I-67/94 z dne 21.3.1996 (OdlUS V,31), št. U-I-107/96 z dne 5.12.1996. K obravnavani zadevi so bile s sklepom Ustavnega sodišča pridružene zadeve št. U-I-198/93 in št. U-I-1/94 z dne 13.1.1994, št. U-I-215/93 in št. U-I-2/94 z dne 17.3.1994, št. U-I-100/94 z dne 30.6.1994, št. U-I-245/96 in št. U-I-246/96 z dne 11.7.1996, št. U-I-333/96 z dne 29.10.1996 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-23/93
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18257
GESLA
Denacionalizacija, status upravičenca glede na državljanstvo. Državljanstvo, kot kriterij za denacionalizacijo. Ustavno sodišče, nepristojnost za presojo določbe, ki ob osamosvojitvi ni postala sestavni del pravnega reda. Ustavno sodišče, nepristojnost za oceno ustavnosti akta, ki je prenehal veljati pred vložitvijo pobude. Pravni interes kot procesni pogoj za začetek postopka pred Ustavnim sodiščem na podlagi pobude. Pravica do zasebne lastnine in dedovanja. Svoboda gibanja. Izražanje narodne pripadnosti. Prepoved spodbujanja k narodni neenakopravnosti in nestrpnosti. Pravica do povračila škode. Kazenski zakon - postopek, domneva nedolžnosti. Upravni postopek, izpodbojna domneva. Enako varstvo pravic. Prepoved diskriminacije glede na narodnost. Pravna načela, splošna načela mednarodnega prava. Prepoved retroaktivnost - prepoved povratnega učinkovanja predpisov. Enakost pred zakonom. Pravna država. Usklajenost pravnih aktov. Pravice tujcev. Lastninska pravica tujcev. Ustavno sodišče, interpretativna odločba.
NAPADENI AKT
Zakon o denacionalizaciji (Uradni list RS, št. 27/91 in 31/93) (ZDen), posamezne določbe Zakon o državljanstvu FLRJ (Uradni list DFJ, št. 64/95 in Uradni list FLRJ, št. 54/46 ter 105/48), posamezne določbe
OBJAVA
Ur. list RS, št. 23/97
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Aleksander Weingerl, Avstrija in drugi
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
1. Določbe prvega in drugega odstavka 9. člena ter tretjega odstavka 63. člena Zakona o denacionalizaciji niso v neskladju z Ustavo. 2. V določbi 12. člena Zakona o denacionalizaciji se razveljavita besedi: "drugega odstavka". 3. Uporaba določbe drugega odstavka 35. člena Zakona o državljanstvu FLRJ v postopkih ugotavljanja državljanstva ni v neskladju z Ustavo. 4. Pobuda dr. Aleksandra Weingerla za oceno ustavnosti tretjega odstavka 9. člena, 10. in 11. člena Zakona o denacionalizaciji, pobuda Adolfa Arneja Titusa Perlesa za oceno ustavnosti tretjega odstavka 9. člena in prvega odstavka 10. člena Zakona o denacionalizaciji, pobuda Carla grofa de Villavicencio - Margheri in pobuda Anneliese Walsch za oceno ustavnosti tretjega odstavka 6. člena, drugega odstavka 9. člena, tretjega odstavka 63. člena Zakona o denacionalizaciji in drugega odstavka 35. člena Zakona o državljanstvu FLRJ ter pobuda Internacionalnega društva "Most svobode" za oceno ustavnosti 9., 10., 11. in 12. člena Zakona o denacionalizaciji se zavržejo. 5. V tem postopku nosi vsak udeleženec svoje stroške postopka.
EVIDENČNI STAVEK
Zakon o denacionalizaciji veže upravičenost do denacionalizacije na to, ali je bila fizična oseba v času, ko ji je bilo premoženje podržavljeno, jugoslovanski državljan. S takšno določbo je zakonodajalec vpeljal razlikovanje med morebitnimi denacionalizacijskimi upravičenci na podlagi državljanstva, kar ni nedopustno, ker je za takšno ureditev imel stvarno utemeljen razlog. Zato to razlikovanje ni samovoljno. Določba Zakona o državljanstvu FLRJ, po kateri se za državljane FLRJ niso štele osebe nemške narodnosti, ki so živele v tujini in ki so se med vojno s svojim nelojalnim ravnanjem proti narodnim in državnim koristim narodov FLRJ pregrešile zoper svoje državljanske dolžnosti, se je v času svoje veljavnosti in v sedanjih postopkih uporabljala retroaktivno. Takšna retroaktivna uporaba je bila glede na tedanje mednarodne razmere in razmere v povojni Jugoslaviji v skladu s splošnimi načeli, ki so jih priznavali civilizirani narodi. Zato je uporaba te določbe v današnjih postopkih ugotavljanja državljanstva na podlagi pravne kontinuitete ustavno dopustna. Nista v nasprotju s prvim odstavkom 14. člena Ustave določbi Zakona o denacionalizaciji, po katerih je treba šteti, da je pri osebah, za katere se ugotavlja jugoslovansko državljanstvo po določbi Zakona o državljanstvu FLRJ iz prejšnje točke, podana izpodbojna domneva nelojalnosti. Z njima se ne vzpostavlja med morebitnimi denacionalizacijskimi upravičenci razlikovalni kriterij po narodnosti, ampak kriterij, ki ga je vzpostavil že tedanji povojni zakonodajalec ob času odvzema premoženja - to je razlikovalni kriterij nelojalnosti. Ker je pri takšni domnevi stranki dovoljeno dokazovanje nasprotnega, določbi tudi ne nasprotujeta 22. členu Ustave. V neskladju z ustavnim načelom enakosti pred zakonom je določba Zakona o denacionalizaciji, ki širi krog denacionalizacijskih upravičencev le na pravne naslednike oseb, ki jim kot osebam nemške narodnosti ni bilo priznano jugoslovansko državljanstvo, ne pa tudi na pravne naslednike drugih oseb, ki ob podržavljenju premoženja niso bile jugoslovanski državljani. Zakonodajalec mora bistveno enake primere obravnavati enako, če za njihovo razlikovanje nima stvarno utemeljenega razloga. Določba Zakona, ki krog upravičencev razširja le na zakonca ali potomce iz prvega dednega reda, ni v nasprotju s 33. členom Ustave, ker se z njo šele določa upravičenec, po katerem bo dedovanje morebiti šele uvedeno.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window