Navigacija

Pravilnik o načinu izračunavanja letnih indeksov cen nepremičnin in določanja indeksov vrednosti nepremičnin

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 4-118/2013, stran 435 DATUM OBJAVE: 18.1.2013

RS 4-118/2013

 
 

118. Pravilnik o načinu izračunavanja letnih indeksov cen nepremičnin in določanja indeksov vrednosti nepremičnin

 
 
Na podlagi drugega odstavka 12. člena in drugega odstavka 13. člena Zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin (Uradni list RS, št. 50/06, 87/11 in 40/12 – ZUJF) minister za infrastrukturo in prostor v soglasju z ministrom za finance izdaja
 

P R A V I L N I K
o načinu izračunavanja letnih indeksov cen nepremičnin in določanja indeksov vrednosti nepremičnin

 

I. SPLOŠNA DOLOČBA

 

1. člen

(vsebina)

 
Ta pravilnik določa podrobnejši način izračunavanja letnih indeksov cen nepremičnin in način določanja indeksov vrednosti nepremičnin.
 

II. METODA IZRAČUNAVANJA LETNIH INDEKSOV CEN NEPREMIČNIN

 

2. člen

(izračunavanje letnih indeksov cen nepremičnin)

 
(1)
Letne indekse cen nepremičnin se izračunava za nepremičnine, za katere se v skladu s predpisom, ki določa modele vrednotenja nepremičnin za izvedbo množičnega vrednotenja nepremičnin, za izračun vrednosti uporabi model vrednotenja za stanovanja (STA), model vrednotenja za hiše (HIS), model vrednotenja za pisarne (PPP), model vrednotenja za kmetijska zemljišča (KME) ali model vrednotenja za gozdna zemljišča (GOZ).
 
(2)
Letne indekse cen nepremičnin se za nepremičnine iz prejšnjega odstavka izračunava kot srednje cene na enoto v preteklem koledarskem letu po območjih s podobnimi značilnostmi ponudbe in povpraševanja na trgu nepremičnin (v nadaljnjem besedilu: analitična območja). Analitična območja se oblikujejo na podlagi podatkov o kupoprodajnih pravnih poslih, ki so evidentirani v evidenci trga nepremičnin (v nadaljnjem besedilu: transakcije nepremičnin), na podlagi velikosti relativnih sprememb cen posameznih vrst nepremičnin v določenem časovnem obdobju.
 
(3)
Pri izračunu letnih indeksov cen nepremičnin se uporabijo kakovostno pregledani in nadgrajeni podatki iz evidence trga nepremičnin in drugi preverjeni podatki za generalno vrednotenje nepremičnin.
 
(4)
Letne indekse cen nepremičnin in letno poročilo o trgu nepremičnin objavi Geodetska uprava Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: geodetska uprava) na svojih spletnih straneh najkasneje v 90 dneh po preteku koledarskega leta.
 

3. člen

(metoda izračuna srednjih cen na enoto)

 
(1)
Srednje cene na enoto iz drugega odstavka prejšnjega člena se izračuna po analitičnih območjih kot aritmetično sredino cen posamezne vrste nepremičnin na enoto. Enota za izračun je:
 
-
za nepremičnine, za katere se za izračun vrednosti uporabi model vrednotenja za stanovanja (STA) ali model vrednotenja za pisarne (PPP): cena na kvadratni meter (m2) uporabne površine,
 
-
za nepremičnine, za katere se za izračun vrednosti uporabi model vrednotenja za kmetijska zemljišča (KME) ali model vrednotenja za gozdna zemljišča (GOZ): cena na kvadratni meter (m2) površine,
 
-
za nepremičnine, za katere se za izračun vrednosti uporabi model vrednotenja za hiše (HIS): cena hiše z zemljiščem.
 
(2)
Aritmetična sredina cene na enoto »cena na kvadratni meter (m2) uporabne površine« in »cena na kvadratni meter (m2) površine« se izračuna po naslednji enačbi:
 
 
(3)
Aritmetična sredina cene na enoto »cena hiše z zemljiščem« se izračuna po naslednji enačbi:
 
 
(4)
Srednje cene na enoto se izračuna vsaj za obdobje koledarskega leta. Če na analitičnem območju v posameznem časovnem obdobju za posamezne vrste nepremičnin ni bilo izvedenih nobenih transakcij, se za te vrste nepremičnin srednjih cen na enoto ne izračuna.
 

III. METODA DOLOČANJA INDEKSOV VREDNOSTI NEPREMIČNIN

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window