Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSM Sklep in sodba III Kp 13803/2016 - absolutna bistvena kršitev določb kazenskega postopka - izločitev sodnika - dvom v nepristranost sodnika - izločitev dokazov - pravica do informaci...

SODIŠČE
Višje sodišče v Mariboru
ODDELEK (*)
Kazenski oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
30.5.2018
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSM Sklep in sodba III Kp 13803/2016
INTERNA OZNAKA (*)
VSM00014782
SENAT, SODNIK
Boris Štampar (preds.), Zdenka Klarič (poroč.), Miro Lešnik
INSTITUT VSRS
absolutna bistvena kršitev določb kazenskega postopka - izločitev sodnika - dvom v nepristranost sodnika - izločitev dokazov - pravica do informacijske zasebnosti - hramba odvzetih prstnih odtisov - nejasni razlogi sodbe - beneficium cohaesionis - preizkus sodbe po uradni dolžnosti - odločba o kazenski sankciji - primerna kazen - kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksplozivnih snovi - obteževalne in olajševalne okoliščine - nepopolna in zmotna ugotovitev dejanskega stanja - dokazna ocena razlogi o odločilnih dejstvih - direktni naklep - stranska denarna kazen - stroški kazenskega postopka - očitek protispisnosti - prekoračitev obtožbe - kršitev kazenskega zakona - zakonski znaki kaznivega dejanja - kaznivo dejanje neupravičenega prometa z mamili - zakonitost pri izrekanju kazni - koristoljubni namen - način odvzema premoženjske koristi
PODROČJE VSRS
KAZENSKO MATERIALNO PRAVO - KAZENSKO PROCESNO PRAVO - ČLOVEKOVE PRAVICE
IZREK
I. Ob reševanju pritožb zagovornikov obdolženih A.A., P.H. in N.D se sodba sodišča prve stopnje po uradni dolžnosti razveljavi: - za obdolženega A.A. v odločbi o krivdi in izrečeni kazenski sankciji, stranski denarni kazni in odvzemu premoženjske koristi za kaznivo dejanje neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami po prvem odstavku 186. člena v zvezi z drugim odstavkom 20. člena KZ-1, opisano v točkah I/13 in V izreka napadene sodbe in stroških kazenskega postopka; - za obdolženega P.H. v odločbi o krivdi in določeni kazni za kaznivo dejanje neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami po tretjem v zvezi s prvim odstavkom 186. člena KZ-1, opisano pod točko I in II izreka napadene sodbe, izreka o enotno izrečeni kazni, preklicu pogojne obsodbe, izrečeni stranski denarni kazni in odvzemu premoženjske koristi ter stroških kazenskega postopka; - za obdolženega N.D. v odločbi o krivdi in izrečeni kazenski sankciji ter stranski denarni kazni za kaznivo dejanje neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami po prvem odstavku 186. člena v zvezi z drugim odstavkom 20. člena KZ-1, opisano pod točko I/13 in V izreka napadene sodbe in o stroških kazenskega postopka, ter v tem delu zadeva vrne sodišču prve stopnje v novo sojenje. II. V ostalem se pritožba zagovornika obdolženega P.H., pritožbe zagovornikov obdolženih K.Š. in S.K. pa v celoti zavrnejo kot neutemeljene in v nerazveljavljenem obsegu potrdi sodba sodišča prve stopnje. III. Obdolžena K.Š., se oprosti plačila stroškov pritožbenega postopka in sicer sodne takse, nagrada in izdatki zagovornice pa bremeni proračun. Obdolženi S.K. pa je dolžan plačati stroške pritožbenega postopka in sicer na 450,00 EUR odmerjeno sodno takso.
JEDRO
Hranjenje prstnih odtisov v bazi podatkov, za katere sodišče prve stopnje ugotavlja, da so bili hranjeni zakonito, namreč ovrže Ustavno sodišče z odločbo U-I-312/11-21 z dne 13. 2. 2014, ki je v postopku za oceno ustavnosti ugotovilo, da je v bazi profila DNK ni možno hraniti DNK profilov za osebe, ki niso bile pravnomočno obsojene, kot je to primer v obravnavani zadevi.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window