Navigacija
Spoštovani, zaradi nadgradnje optičnega omrežja bo prihajalo do občasnih prekinitev v delovanju portala. Predvidene prekinitve bodo v soboto, 26.9.2020 in v nedeljo, 27.9.2020 med 10.00 in 14.00 uro. Zaradi tega bo posledično moten dostop tudi do vseh vsebin na portalu Tax-Fin-Lex. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba II Ips 385/98 - nezgodno zavarovanje - izplačilo zavarovalne vsote - pravila vračanja - kdaj se ne more zahtevati vrnitev - pobot - splošni pogoji za pobotanje ter...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE
27.5.1999
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba II Ips 385/98
INTERNA OZNAKA
VS04581
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
nezgodno zavarovanje - izplačilo zavarovalne vsote - pravila vračanja - kdaj se ne more zahtevati vrnitev - pobot - splošni pogoji za pobotanje terjatev - narava terjatev iz zavarovalne pogodbe - odškodninske terjatve
PODROČJE VSRS
OBLIGACIJSKO PRAVO
IZREK
Revizija se zavrne kot neutemeljena.
JEDRO
Zavarovalnica je na podlagi pogodbe o nezgodnem zavarovanju in izvedeniškega mnenja sama določila zavarovalnino. Če je sama ocenila zavarovalno vsoto in jo nato izplačala, je ne more zahtevati nazaj. V 211. členu ZOR, ki določa pravila vračanja v primeru neupravičene pridobitve, je namreč določeno, da tisti, ki kaj plača, čeprav ve, da ni dolžan, nima pravice zahtevati vračila, razen če si je pridržal pravico zahtevati nazaj ali če je plačal, da bi se izognil sili. Tožena stranka je strokovnjakinja na področju zavarovalništva in če je bila v dvomu glede zavarovalne vsote, ki jo je izplačala, bi si morala pridržati pravico zahtevati nazaj izplačani denar ali vsaj del izplačanega zneska.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window